Pescuit la plută

După cum se poate veda în imaginea mai jos, la majoritatea plutelor distingem trei părți componente, delimitate foarte clar: antena, corpul și chila. Fiecare dintre ele are un anumit rol și anumită influență asupra sensibilității, funcționării ori alegerii plutei. Am zis la majoritatea plutelor, pentru că există la care antena și chila «lipsesc» sau mai bine zis nu sunt delimitate într-un mod clar, corpul preluand și rolul acestora. Acest tip de plute se numesc wagglere și sunt utilizate cu pracadere în pescuitul la math.

Așa cum știe toată lumea undița sau varga este un băț de pescuit care a fost și este folosit de către toți pescarii, fie ei începători ori avansați. Este cea mai simplă unealtă cu care se poate prinde pește, chiar și de către copii, dar asta nă înseamnă că metoda aceasta de pescuit nu are destui adepți și în rândul adulților.

Lungimea undițelor moderne începe de la 2,5 m și poate ajunge până la 10 m, însă cred că cele mai folosite dimensiuni se situează în intervalul de 3 – 5 m. Acțiunea vergilor este în general de tip mediu sau parabolic pentru a putea amortiza șocurile în luptă cu peștele, însă există și vergi cu acțiune de vârf – special recomandate pentru pescuit la oblet. Greutatea de lansare (casting weight) se încadrează în intervalul de la 1 la 30 grame.