Pescuit la copcă

Chiar dacă pescuitul la copcă e practicat mai mult în zonele unde vremea permite îngroșarea gheții, asta nu înseamnă că doar cei ce trăesc acolo se pot bucura de plăcerea unei ieșiri pe timpul ernii. Merită să încercați pentru că, pe lângă faptul că s-ar putea să vă placă, pescuitul la copcă vă oferă posibilitatea de a pescui (fără barcă) în aproape orice punct de pe suprafața unui lac sau râu.

După ce am stabilit locul (locurile) unde vom pescui, urmează să facem una sau mai multe copci. Există o mulțime de unelte care pot fi utilizate în acest scop, începând de la topor și daltă pană la freze speciale (cu acționare manuală or electrică). Pentru curațarea copcii de resturile de gheață, pe lângă uneltele prezentate deja, o să vă mai trebuiască și o sită cu mâner lung (polonic).

Pescuitul la copcă nu necesită echipament prețios, fiind suficiente câteva lansete (sau chear trestii) scurte (lungimea până la 1 m) echipate sau nu cu mulinetă, după caz. Mulineta trebue să fie de mici dimensiuni, atât cât să între pe ea 20 – 30 m de neilon cu diametrul cuprins între 0,20 – 0,25 mm și poate fi clasată asemănătoare cu cea folosită în pescuitul la muscă. În cazul că pescuiți la momeală vie se recomandă cârligele de dimensiuni mici (nr. 14 – 20) confecționate din sârmă subțire și rezistentă. În cazul că utilizați plute pentru semnalizarea mușcării, se recomand cele de până la 1 gram cu antena subțire.